Is lisdodde geschikt als duurzaam isolatiemateriaal? Dat is de vraag die op vele plekken op dit moment onderzocht wordt. Op verzoek van RVO en ORG-ID heeft Bowinn testen uitgevoerd op biobased isolatieplaten van lisdodde en mycelium. De resultaten zijn bemoedigend.
In Friesland, Noord- en Zuid-Holland wordt volop onderzoek gedaan naar de teelt van lisdodde (de rietsigaar die langs de sloot groeit) als economisch interessant gewas. Lisdodde teel je in natte omstandigheden. Daarmee verminder je de bodemdaling. Door van de oogst bouw- of isolatiemateriaal te maken leg je CO2 vast in plaats van dat je CO2 uitstoot (zoals bijvoorbeeld bij veenoxidatie en of uitstoot van melkveehouderij). Dat is dubbele winst. Het materiaal kan daarna gebruikt worden om gebouwen te isoleren, wat verdere CO2 besparing oplevert.
De onderzoeken naar de voorwaarden voor teelt en oogst zijn in volle gang en er wordt geëxperimenteerd met mogelijke toepassingen. Onlangs was mycelium in het nieuws via de ‘levende doodskisten’: 100% natuurlijk, 100% composteerbaar. Op de Dutch Design Week 2019 stond een ‘Growing Pavillion’ gemaakt van mycelium-platen. En onlangs werd bekend dat Bouwgroep Dijkstra Draisma 10ha grond heeft aangekocht voor haar eigen lisdoddeteelt voor isolatiemateriaal.
Bekijk hier het rapport Lisdodde-Mycelium Definitief (04-11-2020)
Wat gebeurt er als je lisdodde en mycelium combineert en gebruikt als biobased isolatiepaneel? En kan daar een markt voor ontstaan? Om dat te verkennen hebben eind 2018 vijf partijen op initiatief van Hans Slootweg (ORG-ID) de handen ineen geslagen in het project Wonen in Lisdodde, onder het motto ‘zien = geloven, maken = testen.’ Want om een realistisch alternatief te worden moet de aannemer er mee willen bouwen, de klant moet het willen kopen en de boer moet het willen telen. Kortom, de hele keten – van teelt tot toepassing- moet op gang komen.
Als vervolg op de verkenning heeft Bowinn testen uitgevoerd met een prototype van lisdodde-mycelium platen. Bowinn is een campus voor innovatie in de bouw. De platen zijn geproduceerd door de start-up Grown.Bio, die ook bij de verkenning betrokken was. Bouwgroep Dijkstra Draisma is gevraagd mee te denken over de bouwkundige ontwikkeling van de platen.
De resultaten zijn bemoedigend! We zijn er nog niet, maar de tests geven een goede indicatie van bijvoorbeeld de isolatiewaarde en brandklasse. En van de aanknopingspunten voor product-optimalisatie. Op naar de volgende stap van lisdodde als biobased bouwmateriaal!
Meer informatie?